Schotland schrijft geschiedenis door wet voor gratis menstruatieproducten

Schotland is het eerste land ter wereld dat met een wet is gekomen om lokale overheden en onderwijsinstellingen te verplichten om menstruatieproducten aan te bieden. Trots dat Schotland zo vooruitstrevend is om menstruatiearmoede op grote schaal aan te pakken en menstruatiewelzijn al langer belangrijk vind. Al sinds 2018 biedt de Schotse regering menstruatieproducten aan op scholen, hogescholen en universiteiten. Waarom zou Nederland niet van zo’n prachtige wet als in Schotland kunnen leren en het in de praktijk uitvoeren?

Menstruatiearmoede is heftig. Volgens de Wereldbank krijgen 500 miljoen meisjes en vrouwen over de wereld hiermee te maken. Ook in ons welvarend land heerst er menstruatiearmoede. En schaamte, hier en daar. Vrouwen kunnen hierdoor leven met een dubbeltaboe. Waarom zijn maandverband en tampons niet standaard toegankelijk in openbare gebouwen en op scholen? Kenia was het eerste land ter wereld dat in 2004 de belasting op menstruatieproducten afschafte en geeft net als een paar andere landen op scholen gratis maandverband. Menstruatieproducten en wc-papier zijn beide onmisbaar. Wanneer gaat de Nederlandse overheid geld investeren om deze producten in openbare gebouwen aan te bieden? Op deze manier kan de publieke gezondheid op het gebied van menstruele gezondheid en welzijn worden vergroot. Meisjes die uit armoede wc-papier of doeken gebruiken of juist hun maandverband herbruiken lopen gezondheidsrisico’s, want onjuist gebruik van menstruatieproducten vergroot de kans op infecties.

Iedereen heeft het recht om haar menstruatie vol zelfverzekerdheid te kunnen managen. Door het gratis voorzien in menstruatieproducten neemt niet alleen de gelijkheid toe, ook het gevoel van eigenwaarde onder jonge vrouwen, oudere vrouwen en transmannen. Mensen horen de zeggenschap te hebben over hun eigen lichaam en de mogelijkheid te hebben om een keuze te maken om de producten te gebruiken die zij als prettig ervaren. Als ik een menstruatiekastje tegenkom, glimlach ik zoveel, dat het haast ongebruikelijk is om op die manier op de wc te lachen. Het maakt het in mijn opzicht simpelweg humaner om een menstruatiekastje tegen te komen op een openbare wc. Het is elke maand toch weer hetzelfde liedje. Maandverband is geen luxeproduct, het is een basisproduct dat er altijd en overal hoort te zijn, zonder kosten, zonder btw, gewoon gratis.

Afbeelding van Neal Nisbetvia Pixabay 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *