MenstruWeek ’23 met Schots parlementslid Monica Lennon

De MenstruWeek vond plaats van 15 mei tot 20 mei in Utrecht🎨🩸. Deze week werd georganiseerd door Periodic.nl Stop Menstruatie Armoede en Emperiod om meer bewustzijn te creëren rondom menstruatiearmoede. Het was een week vol leuke activiteiten en workshops. Allemaal rond Menstrual Hygiene Day (zondag 28 mei).

Op 15 mei deelden sprekers, voornamelijk studenten, hun ervaringen met het beschikbaar stellen van menstruatieproducten op hogescholen en universiteiten in Nederland.

Het was inspirerend om andere voorvechters van gratis menstruatieproducten te ontmoeten. Zo kregen wij de kans om Monica Lennon te ontmoeten. Zij is het Schotse parlementslid wiens wetsvoorstel Schotland het eerste land ter wereld maakte met het recht op gratis menstruatieproducten voor iedereen.

Daarnaast deelde Tammy Pham Sheldon van Neighborhood Feminists haar fantastische werk en inzichten over het installeren van ”Menstruation Stations” in Amsterdam. The Neighborhood Feminists houdt zich ook bezig met het verspreiden van dignity kits. En maken zich hard om menstruatiearmoede op de politieke agenda te zetten.

Tijdens Menstruweek gaf ik twee presentaties over mijn initiatief “Menstruatievriendelijke scholen”. Ik sprak over mijn ervaringen tijdens de gastlessen. Het waren prachtige ervaringen om in het Engels te spreken over het belang van menstruatie-educatie. Ook vond het publiek het interessant om te horen hoe kinderen reageren op de lessen. Het blijft belangrijk om open gesprekken te voeren met kinderen, ouders en het onderwijspersoneel om een verandering teweeg te brengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *