Soms denken we zwart-wit, terwijl er ook een grijs gebied is. Het is goed om buiten je eigen wereld te stappen. Biologisch gezien menstrueren alleen vrouwen, daarentegen kunnen niet alle vrouwen menstrueren (amenorroe). Menstrueren gaat voorbij aan gender. Transmannen en non-binaire personen met een baarmoeder kunnen ook menstrueren. Dit is voor hen niet altijd gemakkelijk en prettig (genderdysforie).
Louis (18), voormalig collega van de Alumni Social Change Agents bij Rutgers, vertelt aan mij: “De heren-wc houdt geen rekening met mij, maar op de dames-wc hoor ik niet thuis.” Hij ervaart de volgende struggle: ”Vele openbare heren-wc’s hebben alleen urinoirs en als ze wel een afgesloten zit wc hebben, dan kan je er met je menstruatie niet terecht of je moet je menstruatieproducten op zak willen houden. De dames-wc inlopen voelt voor mij alsof ik inbreuk pleeg. Ik hoor daar niet te zijn en ik weet dat een man op de dames-wc als onveilig kan voelen.”
In mijn gastlessen leren leerlingen over het belang van inclusie en diversiteit in de maatschappij en hoe deze thema’s gerelateerd zijn aan menstruatie. Respect is een belangrijke afspraak in de les. Leerlingen moeten zich veilig voelen binnen en buiten de klas. Een schoolomgeving is een plek waarbij iedereen zichzelf moet kunnen zijn. Zowel docenten als leerlingen spelen een cruciale rol om dit te realiseren. Denk aan eigen opvattingen, inclusief taalgebruik, maar ook aan aandacht voor afvalbakken voor menstruatieproducten en een kastje met maandverband.