Menstrucation op het Femtopia Festival ’24

Waar vierde jij Internationale Vrouwendag?
Op Internationale Vrouwendag (8 maart) stond Menstrucation samen met Periodic op het Femtopia Festival!

Het was een geweldige avond om over menstruatie-educatie te spreken in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
Deze Cycle Chronicles sessie van Periodic stond in het teken van menstruatie-educatie en het belang van jongerenparticipatie.

Periodic NL is een initiatief dat zich richt op de bestrijding van menstruatiearmoede. Door talloze inspanningen, samenwerkingen met burgers en politici, en evenementen zetten ze zich in voor menstruatiegelijkheid en de strijd tegen menstruatiearmoede.

Tijdens mijn presentatie besprak ik hoe Rotterdam een multidimensionale uitdaging als menstruatiearmoede in Rotterdam aanpakt. Naast accurate informatie over bijvoorbeeld de menstruatiecyclus en het veilig gebruik van menstruatieproducten, is het ook belangrijk dat mensen menstruatieproducten kunnen veroorloven. Tevens zijn faciliteiten, zoals hygiënische prullenbakjes belangrijk voor het creëren van een prettige omgeving. Ik vertelde over de positieve effecten van het delen van betrouwbare informatie over de menstruatiecyclus en wat de gevolgen zijn als hier niet over wordt gesproken.

De rest van de Cycle Chronicles sessie bestond uit het delen van verhalen. We zaten allemaal in een kring. De sessie is bedoeld als een veilige ruimte waar je alles kunt bespreken wat met de menstruatiecyclus te maken heeft. In de sessie wordt er gesproken over pijn, bloed, emoties en delen we zowel de mentale als fysieke effecten van het hebben van een cyclus. Niets is taboe; je kunt je eigen ervaringen delen of luisteren naar die van anderen.

🩸Een recap van het evenement vind je hier. Een overzicht van het programma van het Femtopia Festival 2024 vind je hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *