Het menstruatie informatieboekje

Alle basis- en middelbare scholen in Rotterdam kunnen naast de gratis menstruatieproducten, ook een voorlichtingsboekje aanvragen. Dit boekje kunnen scholen vrijwillig aanvragen bij Stichting Armoedefonds voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool en de brugklas. Het menstruatie informatieboekje is gelanceerd tijdens het programma ‘Menstruatieproducten voor scholen in Rotterdam’ op 25 maart 2024 op PCB De Parel in Rotterdam-Zuid.

Het menstruatie informatieboekje

‘Het menstruatie informatieboekje: jouw boekje over de menstruatie’ is ontwikkeld door Menstrucation. Het is erg bijzonder dat er sinds de lancering tot nu toe (juni 2024) al 130 scholen een aanvraag hebben gedaan voor het boekje. Het is geweldig om te zien dat dit boekje een structurele manier van voorlichting biedt, waardoor het zoveel kinderen bereikt en helpt het taboe rond menstruatie te doorbreken.

Inhoud van het boekje

Het boekje behandelt algemene puberteitsontwikkelingen bij zowel jongens als meisjes en geeft uitgebreide informatie over alle aspecten van de menstruatie. De vrolijke en kleurrijke illustraties van Farrah Jacobs maken het boekje aantrekkelijk voor kinderen. De tekeningen beantwoorden veelvoorkomende vragen van meisjes, zoals hoe lang je een menstruatieproduct kunt gebruiken. De toevoeging van stripverhalen zorgt ervoor dat het boekje aansluit bij de leefwereld van kinderen. Het boekje is ook bedoeld voor jongens, zodat zij kunnen leren over de menstruatiecyclus, emotionele veranderingen en hoe ze kunnen helpen bij ongemak. Door samen het onderwerp te normaliseren en oplossingen te bedenken voor situaties zoals doorlekken, dragen we bij aan begrip en empowerment.

Reacties en toekomstplannen

Farrah Jacobs en auteur Radhieka Bansidhar, oprichter van Menstrucation, waren erg geraakt door de reacties van enkele meisjes van basisschool De Parel die zichzelf herkenden in het boekje. Menstrueren is een normaal en gezond proces waar alle meisjes doorheen gaan en waar ze zich niet voor hoeven te schamen. Het gesprek over het veilig gebruik van menstruatieproducten is daarom net zo belangrijk als de toegang tot deze producten. Het is de bedoeling dat het boekje in de toekomst landelijk wordt uitgerold.

E-mailadres van Farrah Jacobs: farrahjacobs1003@gmail.com
E-mailadres van Radhieka Bansidhar: info@menstrucation.nl
– Voor dit initiatief is Radhieka geïnterviewd op FunX.


Farrah (links) en Radhieka (rechts) waren aanwezig bij de lancering van het programma in Rotterdam.

Bekendmaking van het menstruatie informatieboekje op de Sense Doe dag met o.a. het RIVM, Rutgers en landelijke GGD’en.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *