Gratis gastlessen en menstruatiekastjes voor scholen in Rotterdam in 2023

Met enthousiasme en dankbaarheid kan ik mededelen dat ik een startbudget heb gekregen van @citylab010! Ik kan mijn droom voor Rotterdam werkelijk maken. Met mijn project wil ik scholen laagdrempelig ondersteunen om een menstruatievriendelijk klimaat te creëren. Een aantal scholen in Rotterdam kunnen in 2023 gratis gastlessen over menstruatie aanvragen en daarbij ook menstruatiekastjes om menstruatiearmoede te verminderen.

Op het basisonderwijs krijgen zowel jongens (een gemeenschappelijk deel) als meisjes les over de menstruatie. Het taboe wordt hierdoor verbroken en het vergroot de kennis over de menstruatiecyclus, de menstruatieproducten, de hygiëne, de menstruatieklachten en oplossingen en het doorlekken. Het zorgt voor begrip en een open sfeer in de klas, wat weer een positief effect heeft op het welbevinden van de leerlingen. Ik motiveer de leerlingen om eerder aan de bel te trekken bij de mentor of een vertrouwenspersoon als er sprake is van schoolverzuim door klachten, ongemak en menstruatiearmoede. Zo kan de schoolmaatschappelijk werker of jeugdverpleegkundige samen naar een oplossing zoeken. Vooral bij nieuwkomers is het niet vanzelfsprekend om thuis over seksuele ontwikkeling, puberteit en menstruatie te praten. Voor hun is het tijdens de gastles ook belangrijk om de Nederlandse termen over het lichaam te leren en ervaringen uit te wisselen.

Dankzij het ondersteuningsprogramma Citylab010 van Gemeente Rotterdam kan ik het verschil maken in Rotterdam. Elk meisje heeft het recht om goede voorlichting te krijgen en over voorzieningen te beschikken. Educatie over menstruatie is o.a. de basis om zo comfortabel, hygiënisch, veilig en zelfverzekerd je menstruatie te managen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *