Emancipatie van de vrouw: menstruatie

Fijne Internationale Vrouwendag! Op 8 maart wordt extra aandacht besteed aan de emancipatie van vrouwen in de wereld. Vandaag willen wij waardering uitspreken voor alle vrouwen. Zonder vrouwen en menstruerende moeders waren wij niet op aarde. Wat doe jij op deze dag?

De strijd voor vrouwenrechten is van alle tijden en blijft nodig. Pas in 1919 konden vrouwen actief stemmen. Na vele acties en feministische bewegingen, werden de arbeidsomstandigheden beter, kregen vrouwen een beter salaris en gelijke rechten. In Nederland hebben vrouwen toegang tot onderwijs, maar dit is niet het geval in alle landen. Ook in Nederland missen meisjes weleens school uit armoede, stigma en schaamte bij het doorlekken. Kennis over het juiste gebruik van menstruatieproducten, voldoende middelen en op tijd advies vragen bij menstruatiepijn is van belang.

De afgelopen jaren is er gelukkig meer aandacht gekomen voor menstruatie gerelateerde onderwerpen. Zo zijn er meer politieke ontwikkelingen, zoals de motie die vorig jaar is aangenomen, waardoor mensen met een laag inkomen door heel Nederland gratis menstruatieproducten kunnen krijgen. En explainers en artikelen in de media over het taboe omtrent menstruatie. Of de vele maatschappelijke acties tegen menstruatiearmoede, denk aan scholen die het initiatief nemen om een menstruatiekastje te plaatsen en de landelijke hulp van het Armoedefonds. In Spanje is er een menstruatieverlof, maar het blijft belangrijk dat het onderwerp bespreekbaar is en dat dit normaal en zonder oordeel wordt opgevangen, zodat vrouwen hun zorgen en ongemakken niet verzwijgen tegenover hun omgeving. 

We zijn goed op weg met period empowerment. Kennis delen en in gesprek gaan over hoe de menstruatiecyclus werkt en wat er allemaal bij komt kijken is noodzakelijk. Het zorgt voor begrip. Menstrueren is toch geen mythisch geheim dat moet worden verzwegen? Menstruatie wordt in sommige gevallen nog steeds als onrein gezien, terwijl het een natuurlijk proces is. Schaamte moet worden omgezet in trots en verwondering over het lichaam en de rol van vrouwen in de wereld. Je kunt al helpen met een voorraad menstruatieproducten, een kopje thee, een warm kruikje of dekentje en begrip. Met kleine acties kan je al een verschil maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *