Over menstrucation

wat doet menstrucation?

De oprichter van Menstrucation

Welkom op mijn website! Mijn naam is Radhieka Bansidhar en ik ben geboren en getogen in het bruisende Rotterdam. Momenteel ben ik 22 jaar en volg ik de studie Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik lees graag boeken in mijn vrije tijd en vind het erg leuk om te reizen en te fotograferen.

Waarom heb ik Menstrucation opgericht?

Ik heb Menstrucation opgericht om betrouwbare informatie over menstruatie te verspreiden en gratis menstruatieproducten op scholen beschikbaar te stellen. Ik heb zelf ervaren hoe gebrek aan kennis en voorzieningen rondom menstruatie tekortschiet, wat me motiveerde om actie te ondernemen. Op twaalfjarige leeftijd kwam ik al in actie toen ik merkte dat er geen prullenbakjes waren op de wc’s om maandverband te deponeren.

Als jong meisje op de basisschool weet je ongetwijfeld wel het een en ander over menstruatie. Het kan zijn dat menstruatie thuis of op school niet bespreekbaar genoeg is, waardoor meisjes zich niet voldoende voorbereid voelen op hun eerste menstruatie. Een deel van hen wordt voor het eerst ongesteld op de basisschool en schrikt van het bloed als zij niet weten wat het betekent. Het is daarom van essentieel belang dat kinderen hier informatie over krijgen vanaf groep 6. En deze informatie is belangrijk voor zowel jongens als meisjes.

Een school vormt de ideale omgeving voor kennisoverdracht, sociale interactie en persoonlijke ontwikkeling. Na mijn deelname aan een zomerschool voor ondernemerschap in 2021 (ZomerOndernemer Rotterdam), werd het duidelijk voor mij dat ik een positieve impact wilde hebben op mijn omgeving.

Wat doet Menstrucation? 

Menstrucation richt zich op de volgende aspecten: het verzorgen van gastlessen over menstruele gezondheid en welzijn voor scholen en andere geïnteresseerden die deze willen aanvragen, het aansluiten bij ouderochtenden, het bieden van advies en ondersteuning over menstruatievriendelijke voorzieningen zoals het inrichten van een plek voor menstruatieproducten, deelname aan evenementen, het fungeren als brug tussen kinderen en docenten in de klas, en samenwerking met andere initiatieven en partners omtrent menstruatiearmoede.