Klantervaringen

20230522_145958

IKC DE Ark

De sfeer in de klas was prettig en dat was ook te merken aan de goede vragen van de kinderen en open gesprekken. In de klas gaf ik uitleg over de menstruatiecyclus en afscheiding. Een kind vroeg heel nieuwsgierig, betekent dat ”Afscheid nemen?”. De meisjes waren verheugd om maandverband te krijgen en het gesprek over menstruatie thuis te starten.  

Intern begeleider Inge de Man  vertelde: ❝De kinderen hebben het als erg prettig ervaren. We zien dat het fijn is als deze les door een extern iemand gegeven wordt. Niet iedereen voelt zich even prettig om hier met kinderen over te praten. Door de ervaring van Radhieka, konden de kinderen ook alles vragen en werd hier op een prettige manier antwoord op gegeven. Ook de maandverband mandjes zijn erg prettig, omdat we ook menstruatie armoede zien en kinderen nu gemakkelijk kunnen pakken.

 

Foto met Marco Kole

Wijkraad rotterdam x MENSTRUCATION

Wat een geweldige samenwerking met de Wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek en OBS Het Landje!

Het aanpakken van menstruatiearmoede betekent het bieden van ondersteuning aan Rotterdammers door middel van menstruatieproducten en het verstrekken van voorlichting. Het aanbieden van starterspakketten aan de meisjes  is een fantastische manier voor kinderen om thuis het gesprek aan te gaan over menstruatie en het doorbreken van het taboe hieromheen.  Drie groepen 8 hebben les gekregen over alles wat met menstruatie te maken heeft. OBS Het Landje was zeer enthousiast. We hebben waardevolle gesprekken met de kinderen gevoerd en er samen een onvergetelijke dag van gemaakt.

20220517_102855

internationale schakelklassen (Vo)

Op  ISK-locaties van het Voortgezet Onderwijs in Rotterdam hebben nieuwkomers gastlessen gekregen over menstruatie.  De gastles is doelgroepgericht en bestemd voor meisjes van 11-18 jaar. Ondanks de taalbarrière konden de leerlingen in een mum van tijd belangrijke woorden omtrent de biologische achtergrond van menstruatie eigen maken. Tijdens de gastles konden de leerlingen actief nadenken over de inhoudsbepaling van een ”gebruikelijke” menstruatie,  opvattingen delen over menstruatie in verschillende culturen en samen oplossingen verzinnen bij ongemakken. 

 ❝Het valt niet altijd mee geschikte voorlichtingen te vinden voor leerlingen die nog geen jaar in Nederland zijn en de taal nog niet goed beheersen. De gastles van Menstrucation sluit wel goed aan op het (taal)niveau van ISK-leerlingen. Er wordt wat langzamer gesproken en er wordt gebruikgemaakt van visuele middelen, waardoor het voor iedereen goed te volgen is. Verder worden er verschillende werkvormen ingezet en heeft de gastdocent van alles bij zich om te laten zien wat de meiden kunnen gebruiken tijdens hun menstruatie. Aan het eind van de gastles krijgt iedere leerling een pakketje met maandverband mee.❞   ‒    Rotterdam Design College, ISK

 

rsz_120220316_100846

basisschool Shri saraswatie

De Regenboogschool Shri Saraswatie in Rotterdam heeft twee gastlessen over menstruatie gekregen in  groep 7 en 8. Op deze school kunnen de meisjes open met hun meesters praten over menstruatie. De meisjes vonden de gastles leerzaam en waren blij dat de jongens ook leerden over menstruatie. Onder de jongens waren de duurzame menstruatieproducten  een spraakmakend thema. 

Leerkracht Joy Ramrattan vond het een prachtige gastles: ❝Je had een prachtige presentatie en veel (praktische) voorbeelden van maandverband meegenomen. Het meest waardevol vind ik de gesprekken die jij voert op kindniveau. Ook de quiz is een mooie evaluatievorm of de kinderen goed hebben opgelet. Ik denk dat jij als vrouw deze les veel sterker kan geven dan een man/meester.

Meester Ramrattan raad de gastles aan op de andere locaties die deel uitmaken van Stichting Hindoe Onderwijs Nederland.